Matintoleranse

Jeg kommer til å lage mat uten egg,melk,gluten,hvetestivelse,nøtter,sukker,hvit fisk eller skalldyr de neste månedene. Skal prøve etter beste evne å lage mat som er lavkarbo, men noen ganger kan det bli vanskelig siden lista mi over matvarer jeg ikke skal ha er lang.
Oppskriftene på det jeg lager legge jeg under matintoleranse for å skille lavkarbo og matintoleranse oppskriftene inntil videre.

lørdag 30. april 2011

Enda en grunn til å velge lavkarbo kosthold

Hver dag får vi i oss ti gram salt. Det er dobbelt så mye salt som anbefalt. Og fem ganger mer enn det vi trenger. Vi trenger bare to gram salt om dagen. 

Bransjen må bli flinkere til å bruke andre typer krydder. Det er et tankekors at mye av hverdagsmaten har høyere saltinnhold enn potetgull og annet snacks.
  • Saltinnholdet i en pose potetgull (1,2-1,7 gram pr 100 gram) er lavere enn i middagspølser.
  • I en pakke cornflakes finner du faktisk høyere saltinnhold (1,3 gram pr 100 gram) enn i en pakke Sørlandschips (1,2 gram pr 100 gram).
  • Pizza kan være en annen saltbombe. På flere av Grandiosa-variantene er ikke saltinnholdet opplyst, bortsett fra den som er merket med nøkkelhull. En Pizza Ristorante fra Dr Oetker har rundt 1,3 gram pr 100 gram.
  • Saltinnholdet i brød varierer en del, men de fleste ligger i det øvre sjiktet for middels saltinnhold. Du får i deg tre-fire ganger så mye salt som i hjemmebakt brød.
Forvirrer kundene
Langt fra alle produsenter opplyser om saltinnholdet i maten. Noen velger å bare opplyser om natriuminnholdet. Andre opplyser saltinnholdet i prosent.

- Det gjør oss forbrukere forvirret.

Bearbeidede matvarer bidrar i snitt med 70-80 prosent av saltinntaket, ifølge Helsedirektoratet. Kjøttprodukter og brødvarer bidrar med mest salt i maten vår.

- Men er det farlig med for mye salt for alle?

- 30 prosent av befolkningen har i dag høyt blodtrykk. Et moderat saltinntak vil redusere blodtrykket, forekomsten av hjerte- og karsykdommer og risiko for død av hjerneslag.

- Men også personer som har blodtrykk i øvre normalområde og samtidig er overvektige vil ha nytte av et moderat saltinntak.

Kreftfare

Det er også dokumentasjon for at inntak av salt, saltede og saltkonserverte matvarer øker risikoen for kreft i magesekken, ifølge en oppdatert anbefaling om saltinntak hos Helsedirektoratet.
Det er ikke godt nok dokumentert at mindre salt i maten vil forebygge hjerte- og karsykdom hos de som verken er overvektige eller har høyt blodtrykk. Myndighetene anbefaler likevel alle å spise mindre salt.

- Mens man tidligere trodde at deler av befolkningen kunne være saltresistente på den måten at blodtrykket ikke endret seg særlig ved endring i saltinntak, er det nå faglig enighet om at de fleste vil ha nytte av å senke saltinntaket, men at noen kan ha større nytte av dette enn andre.

- Men er rådene som gis i dag for lite nyanserte?

- Råd som gis er generelle og til alle. Helsepersonell som er i kontakt med enkeltmennesker kan gi mer skreddersydde råd til den enkelte ut fra helsetilstand og behov.

Blir vant til mye salt

Salt fungerer både som smaksforsterker og konserveringsmiddel i maten.

- Produsentene har blitt mer bevisste på å redusere saltmengden i maten de siste årene, men det kan bli mye bedre.

- Er det kroppen eller smaksløkene som blir vant til mye salt i maten?

- Er man vant til å bruke mye salt i maten, vil maten smake tamt hvis saltet tas vekk. Derfor er det lurt med en gradvis reduksjon i salt inntaket, og å bruke tid på å venne seg til andre smaker.

Her finner du mye salt i maten:

Ferdigmat

Helfabrikata som noe hermetikk, ferdiglagede kjøttkaker, fiskekaker, pizza, pølser samt halvfabrikata som suppe- og sauseposer, gryteretter etc inneholder salt i varierende mengde. Det samme gjør endel oster.

Fett

Oljer inneholder ikke salt, men det gjør smør, margarin, oljedressing, majones og remulade.
Farris, buljong, rett i koppen supper, fruktsupper inneholder salt.

Snacks

En del salt får vi og fra ferdigpoppet pop corn, potetchips, saltholdig sjokolade som Smash, Kvikk Lunsj og Walters mandler.

Krydder

Salt lurer seg inn i flere krydderblandinger som grillkrydder, tacokrydder...

Sammendarg

Heldigvis så unngår vi som spiser lavkarbo endel av alt dette saltet siden vi lager det meste av maten våres fra bunnen av og på  den måten velger vi jo bort endel av saltet i maten og krydderet vi lager.
Så altså enda en god grunn til å spise lavkarbo mat, den er mye sunnere  da det kun er ren ubehandlet mat for det meste:-) Jeg blir så glad for hver gang jeg kan forklare disse "bessevisserene" om at lavkarbomat faktisk er "frisk" mat og at man IKKE trenger ris,pasta,poteter,hvtemel,sukker etc... for å overleve i denne verden. Dette var dagens faglige runde + en liten utblåsning på slutten:-)
Ha en super helg.



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar