Matintoleranse

Jeg kommer til å lage mat uten egg,melk,gluten,hvetestivelse,nøtter,sukker,hvit fisk eller skalldyr de neste månedene. Skal prøve etter beste evne å lage mat som er lavkarbo, men noen ganger kan det bli vanskelig siden lista mi over matvarer jeg ikke skal ha er lang.
Oppskriftene på det jeg lager legge jeg under matintoleranse for å skille lavkarbo og matintoleranse oppskriftene inntil videre.

tirsdag 12. april 2011

Arvelige smaksløker

Ja det er faktisk forsket på dette også. Noen elsker smågodt og sukker, mens andre foretrekker potetgull.
Hvorfor  foretrekker vi ulike smaker? Det er funnet ut at forskjellen langt på vei skyldes genene, ettersom de fleste kvinner foretreker søtt fett som sjokolade, mens menn heller vil ha salt fett som potetgull.
Men miljøet spiller også en rolle, for man kan godt venne seg til å like en annen smak hvis man får den servert under oppveksten. Det finnes desverre ingen test som kan avgjøre om man er mest påvirket av gener eller miljø, men man kan teste seg selv og se om man klarer å venne seg av med å spise søtsaker ved gradvis å spise det sjeldnere og i mindre porsjoner. Hvis det viser seg å være helt umulig, så er sannsynligvis genene innvolvert. Da gjelder det det å akseptere smaksløkene og tilfredsstille dem etter beste evne fra et sundt helseperspektiv. Fortrenger du lysten helt til f.eks. sjokolade eller potetgull, får du bare enda vannskeligere å håndtere suget og overspising skjer. Så da er det bare til å nyte alt med måte når en måtte ønske det da.
Jeg er selv en sjokoholiker, selv om jeg er blitt mye,mye bedre etter at jeg la om til lavkarbomat, men sjokolade nytes ennå med stor glede:-)

2 kommentarer:

  1. Jeg har alltid likt potetgull bedre enn søtsaker og kaker. Men etter jeg begynte på lavkarbo har jeg begynt å elske 90% sjokolade og rå sjokolade (liker å ha litt salt i sjokoladen). Men som du sier er min datter en søtmoms og min sønn en som liker salte nøtter bedre. Interessant :-D

    SvarSlett
  2. Ja det synes jeg også var derfor jeg kom på at dette ville jeg skrive litt om.
    Jeg digger jo smash sjokoladen(salt og søtt), men må jo lage min egen variant av bacongull og sjokolade nå, men den der søte og salte smaken isammen er bare helt nydelig, mmmmmm

    SvarSlett