Matintoleranse

Jeg kommer til å lage mat uten egg,melk,gluten,hvetestivelse,nøtter,sukker,hvit fisk eller skalldyr de neste månedene. Skal prøve etter beste evne å lage mat som er lavkarbo, men noen ganger kan det bli vanskelig siden lista mi over matvarer jeg ikke skal ha er lang.
Oppskriftene på det jeg lager legge jeg under matintoleranse for å skille lavkarbo og matintoleranse oppskriftene inntil videre.

søndag 17. april 2011

Ferskmat eller frossenmat?

Flere enn meg som har tenkt på dette? Sniker seg bort til frysedisken og tar en pose med frossen brokkoli fremfor en bukett med fersk. De fleste mener nok at en skal fylle handlevognen med så mye ferskvarer som mulig og kun svippe innom frysedisken ved spesielle anledninger. Men forskere merner at vi bør tenke annerledes.Fersk mat mister ofte næringsstoffer eller svekkes under transport og lagring før den når ut til forbruker. Altså langreiste grønnsaker og frukt taper seg mest. I verste fall kan faktisk friske bær og grønnsaker ha mindre næring enn et tilsvarende produkt som er frosset. Så det er en missforståelse at fersk mat alltid er bedre enn frossen mat. Frossen mat kan være næringsmessig av samme nivå som fersk mat, og i noen tilfeller faktisk bedre. Ferskvarer kan bli liggende i opp til en måned før de når ut til forbruker og da har de tapt seg næringsmessig. Mens de produktene vi finner i frysedisken ofte er tilberedt kort tid etter høsting og derfor beholdt sine næringsverdier bedre.Så vi kan trygt spise frossne grønnsaker. Men så er det jo smaken, da synes jeg personlig at det oftest er best med ferske gønnsaker og bær, men det kommer jo helt ann på bruksmåten. Skal en lage suppe eller pure' av brokkoli, eller andre grønnsaker, ja så kan en godt bruke frossen. For næringsmessig er ikke den fra frysedisken av en dårligere kvalitet enn den som ligger i frukt og grønt avd. Så det er rett og slett smak og behag som avgjør hva du velger å bruke. Viktige næringsstoffer får du i deg uansett.

4 kommentarer:

 1. Jeg har jobbet for et firma som produserer masse av grønnsakene i frysedisken. De bruker lokale varer hvis det er mulig og grønnsakene er ofte kortreist før de blir forvellet og fryst. Jeg kjøper ofte grønnsaker fra frysedisken. Kjekt å ha i tilgjengelig i tilfelle man får bruk for :-D

  SvarSlett
 2. Helt enig med deg om det. Jeg bruker også masse fryste grønnsaker uten å ha dårlig samvittighet:-)Greit å ha noe å ta til som du sier, men ofte foretrekker vi de ferske da vi er vant med den smaken. Men i former, wok etc... merker en nesten ikke forskjell, så da putter jeg i de fra fryseren:-) Ingen som har klaget noen gang.

  SvarSlett
 3. Jeg satt faktisk akkurat å leste om det i et gammelt iFORM-blad (driver å sorterer hvilke gamle blader jeg har liggende som skal bli med på hytta i påska), det at mange bær/grønnsaker faktisk nettopp mister en hel del næringsstoffer pga lang transport osv... Noe jeg aldri har tenkt på selv! Så derfor var det litt vittig at du nevner det akkurat samme dag som jeg leser om det ;) Men i og med at hverdagen er travel her og at det tar mindre plass med fryseposer, blir det ofte det her.. :) Syns det smaker ypperlig til sitt bruk. Men når det er noe ekstra man trenger ferske bær eller grønnsaker til, eller det frister mer kjøper vi det heller ;) Ellers er jo alltid kjøleskapet fylt opp med fersk salat, paprika, squash, champingong, løk, og slike grønnsaker som må være fersk :)

  SvarSlett
 4. Ja enkelte ting smaker best som ferskvare, men frysdisken er god å ha. Greit å ha noe å ta til, særlig siden jeg er en slik matlager som tager hva man haver i hus der og da. Er fæl med å tenke ut hva vi skal ha til middag etc... går så å snoker litt i skuffer og skap, så blir det en middagsrett eller en varm kvelds:-)Gpd tur til hytta.

  SvarSlett