Matintoleranse

Jeg kommer til å lage mat uten egg,melk,gluten,hvetestivelse,nøtter,sukker,hvit fisk eller skalldyr de neste månedene. Skal prøve etter beste evne å lage mat som er lavkarbo, men noen ganger kan det bli vanskelig siden lista mi over matvarer jeg ikke skal ha er lang.
Oppskriftene på det jeg lager legge jeg under matintoleranse for å skille lavkarbo og matintoleranse oppskriftene inntil videre.

tirsdag 29. november 2011

Matintoleranse

Jeg er for tiden litt i overkant opptatt av matintoleranse. Dette fordi jeg holder på å få testet meg selv.

Er du en av dem som sliter med kroniske helseproblemer uten å forstå hvorfor?
De senere årene er intoleranse for matvarer kommet stadig mer i fokus. Mange blir dramatisk bedre når man klarer å identifisere de matvarene som lager trøbbel. Det vanskelige med intoleranse er at reaksjonen kommer lenge etter at maten er spist, og dermed forstår man ikke hva som var årsaken til f.eks. mageproblemene, nerveproblemene eller trettheten. Matallergi er mye lettere å identifisere, for da kommer reaksjonen umiddelbart.

Hvilken mat er det som gir problemer?
Typisk er det hvete, gluten, melk, melkeprodukter, egg, soya, sukker, gjær og tilsetningsstoffer som oftest er problematisk. Men folk kan reagere på hvilken som helst mat egentlig.

De fleste forbinder  matintoleranse med symptomer fra mage og tarm, som f.eks luft, diare eller forstoppelse. Men intoleransen vil oftest også gi symptomer fra andre deler av kroppen, og det kan være nesten hvor som helst. Årsaken til dette er at intoleransen er systemisk.
D.v.s. at stoffene man ikke tåler kommer over i blodet og her reagerer de med immunsystemet, og det dannes antigen-antistoffkomplekser. Blodet frakter disse rundt i kroppen hvor de så lager problemer

Når vi spiser mat kommer denne først ned i magesekken, hvor proteinene (kroppens byggestoffer) blir delvis spaltet av magesyren. Så passerer denne halvfordøyde massen videre til tynntarmen der den spaltes videre til sine minste enkeltdeler. Her vil galle fra galleblæra spalte fettet og enzymer fra bukspyttkjertelen og tarmsaft spalter resten av proteinene ned til sine minste bestanddeler.
Deretter suges denne fordøyde massen opp gjennom tarmen og videre inn i blodet. Blodet frakter dette videre til leveren og videre rundt i kroppen til utallige formål.

Hvis fordøyelsesorganene ikke klarer å lage nok magesyre, galle, bukspyttenzymer, blir ikke maten helt nedbrutt i tarmen. Hvis tarmen i tillegg er "hullete" (lekk tarm-syndromet) kan delvis spaltede proteiner  komme over i blodet. Her vil immunsystemet angripe disse fordi immunsystemet ikke aksepterer annet enn helt nedbrutt mat. Immunsystemet belastes kraftig, og det er også ganske giftig å ha uspaltede proteiner susende rundt i blodet. Som følge av dette kan avgiftningskapasiteten overbelastes og de uspaltede proteinene lagres rundt i vevene med mange immunologiske reaksjoner og inflammasjoner til følge. Problemene er i gang.

Hvordan løse problemene?

Først og fremst må vi i flere måneder totalt unngå den maten som det reageres på.
Dette fordi immunsystemet må avvennes fra å reagere på akkurat den maten.
Dette er viktig, for hvis vi spiser LITT av denne maten, så vil ikke immunsystemet glemme å reagere.

For å gjøre tarmen tett trengs proteiner generelt, for vevene i kroppen består av protein.
Proteiner består av aminosyrer. Spesielt aminosyren L-glutamin har vist seg å ha en spesiell tarmtettende effekt.

Dårlig tarmflora er et utbredt problem, hyppigst som følge av usunt kosthold. Dette vil i seg selv føre til hullete tarm. Her brukes det melkesyrebakterier, og det er viktig å bruke et godt merke med de riktige bakteriestammene. Det er også svært viktig å spise et fornuftig kosthold med bl.a. mye grønnsaker, unngå sukker og annen skadelig mat.

Etter å ha unngått di aktuelle matvarer i angitt tid og fulgt det øvrige behandlingsprogrammet, kan man prøve å spise utelukket mat igjen. Man prøver da med en matvare ad gangen.
Etter 2 uker kan neste matvare forsøkes. Hvis det ikke går bra må matvaren utelukkes i enda lengre tid.

Som dere forstår så er det ganske krevende å gjennomføre, men hva gjør en ikke for å få en så optimal helse som mulig. Jeg gru gleder meg til å få svar på mine prøver om noen uker. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar