Matintoleranse

Jeg kommer til å lage mat uten egg,melk,gluten,hvetestivelse,nøtter,sukker,hvit fisk eller skalldyr de neste månedene. Skal prøve etter beste evne å lage mat som er lavkarbo, men noen ganger kan det bli vanskelig siden lista mi over matvarer jeg ikke skal ha er lang.
Oppskriftene på det jeg lager legge jeg under matintoleranse for å skille lavkarbo og matintoleranse oppskriftene inntil videre.

onsdag 11. januar 2012

Smoothie

Jeg har børstet støv av blenderen min og fått lyst på smoothies igjen.

Hva er en smoothie?
En smoothie er en tyktflytende og forfriskende drikk som er laget av most, hel frukt,grønnsaker eller bær, isbiter og evt. litt yoghurt eller annen væske som farris, melk eller juice. I tillegg til at det er godt er det sunt.

Slik lager du en smoothie 
Bruk en vanlig blender eller en smoothiemaker som moser fruktkjøttet/grønnsakene til puré. Vask, rens og evt. skrell og del opp frukt,grønnsaker og/eller bær. Tilsett evt. yoghurt, juice, krydder, frø e.l. Ha alle ingrediensene i beholderen og kjør til en flytende masse. Smoothie bør drikkes med det samme.

Tips om smoothie
Tynnere konsistens? Tilsett litt juice,farris eller melk.
Tykkere konsistens? Bland ut med yoghurt, biola, avocado eller banan for å få en mer kremaktig konsistens. 
Bruk godt moden frukt/bær - det gir mer smak og bedre konsistens.
Frys ned smoothie i ispinneformer, så har du en herlig, frisk og sunn ispinne.
Har du godt modnet frukt du ikke rekker å spise opp? Vask, rens og evt. skrell frukten, del den opp i mindre biter og legg alt i poser i fryseren til neste gang du skal lage smoothie.
Har du banan,avocado eller eple i en smoothie, ta i noen dråper med lime eller sitron slik at fruktkjøttet ikke blir brunt.
Ikke kjør kiwi for lenge i hurtighakkeren. Hvis steinene blir knust, smaker de som pepper.

Disse fruktene, grønnsakene og krydrene egner seg godt i smoothie:
Rips, solbær, bjørnebær, stikkelsbær, moreller, bringebær, blåbær, jordbær, sitron, lime, epler, pærer, plommer, kiwi, appelsin, ananas,avocado, spinat, melon, mango, selleri, frisk mynte, persille, basilikum, sitronmelisse, kanel, vaniljestang, ingefær, gulrot, agurk, nøtter, svisker og mye mer. Bare fantasi som setter grenser.
 
Men husk at om du prøver deg uten oppskrift, pass på å ikke bruke for mange ingredienser i en smoothie. Mange ingredienser kan lett kamuflere de opprinnelige smakene.

Smoothie
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar