Matintoleranse

Jeg kommer til å lage mat uten egg,melk,gluten,hvetestivelse,nøtter,sukker,hvit fisk eller skalldyr de neste månedene. Skal prøve etter beste evne å lage mat som er lavkarbo, men noen ganger kan det bli vanskelig siden lista mi over matvarer jeg ikke skal ha er lang.
Oppskriftene på det jeg lager legge jeg under matintoleranse for å skille lavkarbo og matintoleranse oppskriftene inntil videre.

mandag 24. oktober 2011

Hvem er du?

Jeg har tidligere skrevet om søte og salte smaker vedr. kjønn. Menner foretrekker ofte det salte, mens damer det søte. Men vi kan også dele inn i flere kategorier som søtt, salt,surt og sterk. Hva du foretrekker gjennspeiler ofte mye av din personlighet. Stemmer noe av dette under med deg?

Søtt:
De som liker smaken av det søte trekkes ofte mot det spennende og eventyrlige. Disse personene angrer sjelden på det de gjør, liker å leve livet og følger ofte sine drømmer. Søtmomsen liker å skille seg ut og føle seg spesiell og verdsetter luksus og livrets fine sider.
( men hvem gjør ikke det:-) )

Salt:
De som foretrekker det salte, tar gjerne ting som det kommer og har en tendens til å tro at skjebnen styres mer av ytre krefter enn av deres egne handlinger.

Surt:
Denne typen mennesker har en tendens til å unngå konfrontasjoner og er flinkere til å holde løfter enn gjennomsnittet. De som elsker det sure blir gjerne værende i et forhold selv om det kanskje nettopp er  - surt.

Sterkt:
Den som liker sterk mat er ofte perfeksjonist. Denne typen mennesker elsker orden og hater å kastebort tiden. De er også ofte veldig detaljfokusert.

fredag 21. oktober 2011

Så var det snart helg igjen

Ja ukene bare fyker avgårde. Den ene etter den andre. Hvor blir timene og dagene av? Denne uka har jeg tatt bilde av lunsjen min, siden jeg forrige uke tok bilde av frokostene jeg spiste. Utenom maten har jeg drukket proteinkaffe sammen med frokost og som mellommåltid mellom lunsj og middag:-) Har prøvd å kutte ut all fløten jeg har vært så fæl med å slurpe i meg og det har gitt resultater på vekta:-) Juhu.... minus 2,3 kg på 4 dager, så jeg fortsetter uten fløte i kaffien neste uke også. Erstatter bare med proteinpulvler ristet ut i litt vann. Jeg foretrekker sjokoladesmak, skikkelig godt. Så var det bildene da. Det er kun 4 bilder for noe spiste jeg 2 ganger:-)


Cottage chees med rømme sukrin og bringebær

Salat med kylllingkjøttdeig, tacokrydder, salsa og cottage chees, var lens for rømme

Nepe lasagne ( rester fra middagen dagen før)

Salat med kylling ( krydret med hjemmelaget tacokrydder) og rømmedressing laget av rømme, sambal olek og sukkerfri ketchup

mandag 17. oktober 2011

Lavkarbobrød uten meieriprodukter

Laget 2 stk av dette brødet i går og de ble nydelige. Men smarta meg puttett det vi ikke spiste i fryseren før jeg hadde fått tatt bilde av de, men skal bake de igjen snart, så da skal jeg legge ut bilde:-) Går litt fort her av og til.

Oppskrift på 1 brød:

2 gode ss fiberhusk
1,5 dl vann
1,5 dl knuste linfrø
1 dl solsikkekjerner
0,5 dl sesamfrø
0,5 dl gresskarkjerner
1 dl mandelmel
1 dl soyamel
0,5 dl chia frø
2 ts bakepulver
1 neve eller ca 0,5 dl gojibær
4 ss rapsolje
4 egg
litt salt

Bland alt sammen, la stå ca 5-10 min slik at fiberhusken får tyknet deigen. Dette brødet skal stekes uten form som et rundt brød. Når deigen er passe tykk til å kunne formes til en stor bolle, har du den på en en bakepapirkledd stekeplate og former en bolle, ha gjerne litt vann på hendene så går det lettere:-)Det blir en herlig skorpe på brødet og søtsmak av gojibærene. Minner litt om et grovt "julebrød" på en måte.
Jeg drysset gresskarkjerner over det ene brødet som pynt, men dette er ikke nødvendig, smaker supergodt uten også.

Stekes på 160- 180 grader midt i ovnen ca 1 time.

fredag 14. oktober 2011

Frokost

Hva har jeg nå spist til frokost denne uka? Jeg har tatt bilde av frokostene mine min denne uka. Har til en forandring ikke spist det samme hver dag:-) Noe jeg ofte gjør da jeg er et vanedyr og ofte spiser det samme i perioder. Mest for enkelthet tror jeg:-) Men får lett dilla på noe og da går det i det titt og ofte til det går over av seg selv. Til alle frokostene mine denne uka har jeg hatt en stor "kaffelatte" av eggemelk, så jeg har vært mette i rundt 5-6 timer alle dagene:-)

Tyrkisk yoghurt med hjemmelaget frokostblanding
Dette er blitt spist 2 dager + til lunsj også noen dager:-)

Tykk frokost pannekake med rømme og blåbær

Omelett med baconost og purreløk

Hjemmelaget lavkarbo rundstykke  med egg/bacon salat(delikat) 1 stk brie ost

mandag 10. oktober 2011

Eplemos

Forrige uke laget Cecilie http://fristendelavkarbo.wordpress.com/2011/10/07/sukkerfri-eplemos/
Sukkerfri eplemos. Jeg ble såååååå inspirert da jeg har en haug med epler fra hagen. Så igår laget jeg min versjon av eplemos. Noe ga jeg bort som dessert til ei venninne med baby, noe ble fryst ned til senere anledning og noe ble nytt til nystekte vafler igår:-)

8-10 store epler
3-4 dl vann

2 dl sukrin
1 g stevia - kan sløyfes
1/2-1 ts kanel

Skrell og rens eplene, ha de i en gryte sammen med vann og kok de møre. Ca 30-60 min tror jeg det tok, men du ser når de er klar. Mos så alt med en stavmikser, smak til med søtning og kanel. Avkjøl litt og fordel i passe porsjoner som du fryser ned og har til diverse anledninger.

Frokostblanding

Før helgen laget jeg frokostblanding etter inspirasjon fra Linn på
bloggen http://linn-sin-verden.blogspot.com/  den ble så god at jeg vil dele den med flere. Nytes sammen med cottage chees, yoghurt, lage energibarer, brukes som bunn i ostekake,etc, etc... Jeg hadde ikke alle ingrediensene som Linn bruker i sin frokostblanding, men tok det jeg hadde i hus og det ble riktig så godt.

100 gr solsikkekjerner
150 gr gresskarkjerner
150 gr hasselnøtter
100 gr mandler
100 gr paranøtter
30 gr chia frø - men skal bruke mye mer neste gang:-)
1 dl rapsolje
2 -3 ss sukrin
0,5 dl vann

120-150 grader i 1-2 timer

Gojibær
Kokosflak

Grovhakk alle nøttene, bland så inn frøene du vil bruke, dryss over sukrin, ha på vann og olje og bland godt. Tørkes midt i ovnen 1-2 timer, følg med, rør litt av og til. Avkjøl. Nå alt er avkjølt tilsetter du gojibær og kokosflak eller det du måtte ønske. Oppbevares i tett glass eller boks.

fredag 7. oktober 2011

Sjokolademousse med avokado

Ble så fysen her i kveld og så kom jeg på noe jeg hadde sett på tv for en tid tilbake der de laget sjokolademousse  med avocado.  ( på dr. Oz av alle ting tror jeg det var) Husket ikke helt hvordan, så tok litt på slump, men godt ble det.

2 stk avokado
ca 1 dl rå kakao - pulver (kan også bruke mørk sukkerfri sjokolade, men den må smeltes først)
ca 0,25 dl cocosolje
ca 0,25 dl vann
ca 0,50 dl yacon sirup eller annen søtning
litt stevia med valgfri smak, jeg brukte med sjokoladesmak
litt sitron eller lime saft

Ha alt i en blender og mos sammen, smak til med søtt og surt etter behov og nyt. Masse sunne gode fettstoffer her. Sjokolade med god samvittighet:-) Smaker nydelig alene eller sammen med litt jordbær eller bringebær. Nytes den med det samme er den myk som litt stiv krem, men blir hardere om den blir stående kaldt. Smaker litt "banan" og sjokolade av denne synes jeg, men kjempegod i min gane:-) Denne porsjonen er nok til iallefall 3 stk om ikke 4. Den er mer mektig enn en vanlig sjokolademousse, men det kommer jo av fettet fra avokado og cocosa. Jeg hadde en  liten skål til frokost dagen etter og var mett i flere timer.

Smørgrøt

Etter inpirasjon og tips fra http://sunnfamilie.net/ så laget jeg meg smørgrøt, nam,nam nesten like godt som rømmegrøten og et godt mettende måltid.
Oppskriften under er for 2 porsj.

Smørgrøt

2 dl fløte
35 gr smør
1 ts sukrin
1 dl vann
1 ts johannesbrødkjernemel

Bland alt i en gryte, rør mens det koker opp, la småkoke i ca 5 min. eller til det tykner. Rør av og til. Server med smørøyet, sukrin og kanel. Velbekomme:-)

Iherb - obs,obs...

Vær obs på når du bestiller D vitamin fra Iherb så må di ikke overskride en viss styrke, da blir det kvalifisert som legemiddel og hele sendingen din blir sendt i retur til Iherb.
Jeg bestilte disse  og de ble sendt i retur sammen med resten av bestillingen min. Kom ikke på at D vitamin skulle være legemiddel jeg:-( Ville bare nevne det slik at andre ikke går i samme fella:-)

Hva som ikke er lov å innføre kan sjekkes på http://www.legemiddelverket.no/

Hamburgerbrød


Igår bakte jeg noen hamburgerbrød, polarbrød, minipizza etc..... brød. Ja tror at de kan brukes til det meste vet ikke helt hva jeg skal kalle de, men gode var de. Jeg har spist de med eggesalat og skinkepålegg .


  • 6 egg
  • ca. 1/2 ts. salt
  • 1 ss  fiberhusk
  • 200 gram philadelphiaost
  • 1/2 ts bakepulver
  • 6 ss. knuste linfrø
  • oregano
  • sesamfrø
  • hvitløkspulver

Start med å skru ovnen på 200 grader.
Skill så eggeplomme og hviten i 2 skåler, stivpisk eggehviten ( over hode test) pisk så plommen lys gul og fluffy. Ha så i ost og fiberhusk i eggeplommeblandingen og mos sammen med en stavmikser. Rør så inn resten. Bland så forsiktig sammen med eggehvitene. Skal du bruke det som polarbrød dropper jeg oregano og hvitløkspulver, men det smaker nydelig, om du liker det da, om du skal ha dette som minipizza eller hamburgerbrød.  La røren stå noen minutter til den begynner å tykne. Fordel så 8 rundinger på stekebrettet, jeg stekte 4 stk pr brett da de blir store og gode. Dryss på litt sesamfrø og stek i ca. 15 minutter midt i ovnen til de er gylne. Avkjøl på rist. Oppbevares i kjøleskap.


onsdag 5. oktober 2011

En ny favoritt fra Iherb

Dette er en av mine største favoritter fra Iherb:-) Minner om litt syrlig vingummi på en måte i smaken, så dette blir ofte mitt lørdagsgodt:-) Det er så gale at jeg sliter med å ha de i hus, må nesten tafse i skapet etter en neve i ny og ne, så de forsvinner fort, men de er supergode. Nå er jeg lens, men 2 nye poser er på vei, nam,nam.... supert å ha i vesken i en liten boks som litt snakcs om lysten på noe godt kommer snikende.

Dagens middag - pig in a blanket

Dagens middag er enkel og supergod. Greit å ha med som lunsj dagen etter eller på tur. Smaker god både varm og kald. Oppskriften finner du under pølser på bloggen min, men der er det ikke bilder, derfor kom jeg på at idag skulle jeg ta bilder og legge ut av godsakene.

Fordel røra utover en bakepairkledd stekeplate og stek. Prikkene du ser er oregano, jeg synes at det gir en god smak.

Del i 8 ette at den er stekt, obs ikke stek for lenge.

Ha på ost, evt litt chilipaste, ketchup uten sukker, ost purreløk og pølser. Jeg var lens for purreløk idag. Rull så sammen.

Legg alle de innpakte pølsene i en ildfastform, dryss på ost og evt. litt oregano. Stek så til osten er smelta.


Her er de ferdig stekt og klar til å nytes

Servert med salat, hvitløksdressing. Vel bekomme:-)

tirsdag 4. oktober 2011

Sjokoladekjeks

Jeg har alltid hatt en liten for kjærlighet for "safari cookies" greie å ha med på tur og kjekke å ta sammen med en kopp te eller kaffe:-) Idag mens jeg bakte nøttetopper kom jeg på at jeg kunne jo teste ut noen cookies fra hodet mitt og se om de ble bra....... og det ble de:-) Kuttet nøttene i disse da jeg alt hadde laget nøttetopper, men di ble kjempegode og er supert å ta med på tur eller som kos og til jul da alle småkakene skal på bordet:-)

Oppskriften ble som følgende:

100 gr smør - rom temperert
40 gr sukrin
1 gr stevia pulver - 1 porsj. pk kan kuttes ut, men øk sukrin mengden litt da.

100 gr hakket mørk sjokolade uten sukker

1-2 egg

40 gr cocos mel
10 gr mandel mel
5 gr fiberhusk - kan sikkert sløyfes, da flyter de nok mer utover, uten at det gjør noe.
1/2 ts vaniljepulver
1,5 ts bakepulver

Rør smør og sukrin hvitt og luftig, rør inn egg, rør godt sammen. Ha så i alt det tørre og sjokoladen i biter. Sett på stekplata med 2 ts og stek på 170-180 grader ca 15 min midt i ovnen. Avkjøl på rist og så i kjøleskap, da blir de sprø. Oppbevares i kjøleskap. Denne oppskriften gir ca 25 småkaker.


Nøttetopper

150 gr hasselnøtter eller andre nøtter
   2 eggehviter
 40 gr sukrin melis
   2 gr stevia pulver ( 2 porsj.pk)
   1 gr fiberhusk - kan sløyfes
 50 gr hakka sjokolade -jeg bruker alltid cloetta sin mørke 72%

Mal nøttene, pisk eggehvitene stive, rør så inn søtning, malte nøtter, hakka sjokolade og fiberhusk
Sett små topper på en bakeplate, pynt evt med en nøtt på hver kake og stek i 15-20 min på 175 grader midt i ovnen. Avkjøl på rist og så i kjøleskap.
Disse blir sprø utpå og myke inni.  Blir ca 20 stk av denne oppskriften.






Frokost og andre spisevaner

Vi er opplærte etter gammle kostholdsråd at frokost er dagens viktigste måltid. Dette starter forbrenningen og gir masse energi utover dagen. Det var det vi lærte da vi gikk på skolen. Men det var før lavkarbo ble kjent. På lavkarbo skal en spise kun når en er sulten og ikke hver 3 eller 4 time som andre kostholdveiledere mener vi bør gjøre, særlig om det er tradisjonell mat som inneholder mange karbohydrater. Men har en i flere år spist etter lite og ofte prinsippet, kan det være vanskelig å snu på trenden når en går over til å spise lavkarbo. Meg selv inkludert. Ja jeg slet mye med dette å ikke spise hver 3 time i begynnelsen, jeg hadde jo gjort dette i flere år, plutselig skulle jeg kun spise når jeg var sulten??? Men når var jeg sulten? Synes fremdeles at det kan være vanskelig å kjenne på om jeg er sulten, sugen eller tørst, så noen ganger hender det at jeg spiser bare for å spise jeg også. For det kan være at det passer best å spise da. Vi lever jo tross alt i et samfunn der det er andre enn oss selv å tenke på og da må en av og til spise eller gjøre ting når det passer best inn iløpet av dagen.  Men nå vet jeg at det er flere mennesker som sliter med å få i seg mat på morningen. De klarer rett og slett ikke få ned en bit, for disse er det greit å ta en kopp kaffe med fløte, kaffelatte av eggemelk eller en smoothie, dette vil holde de fleset igang frem til lunsj uten problem. For om de ikke har lyst på mat, så er de litt småsultne har jeg blitt fortalt. Jeg er altså ikke i den kategorien:-) Jeg elsker frokoster, ja jeg kan spise middag til frokost uten problem, men jeg er et "vanedyr" blir mye lik mat iløpet av en uke. Særlig frokost og lunsj, men dette er litt for enkelthet og for at jeg blir fort matlei.
Nå har jeg nettopp hatt 1 uke med pannekakedilla til frokost og lunsj, servert med rømme og blåbær:-) Uka etter ble det rømmegrøt med smørklatt,sukrin og kanel til frokost og lunsj. Da laget jeg ofte dobbel porsjon til frokost eller så laget jeg det kvelden før og bare varmet opp. Denne uka har jeg spist eggehakk med smør,vårløk og salami de 2 første dagene, så får vi se om det blir frokosten resten av uka. Men eggehakk er så mektig at jeg ikke klarer å spise det til lunsj også. Men bakte jo kjempegode rundstykker igår, så det ble lunsj da og det blir nok det idag også:-) Nydelig med smør,graddost og paprika sammen med en god kopp kaffe med fløte og 1 ts cocosa oppi. Ble mye "raddel" på meg her nå:-) Men er vanskelig å stoppe noen ganger når jeg først setter igang:-) Ha en fine dag :-)

mandag 3. oktober 2011

Rundstykker

100 gr sesamfrø
100 gr solsikkekjerner
50 gr paranøtter - el andre nøtter
3 ss fiberhusk
3 ss kruskakli
litt salt
2 ts bakepulver

3 egg
3 ss rømme
1 dl vann

150 gr revet jarlsbegost

180-200 grader i ca 25-30 min midt i ovnen

1. Kjør sesamfrø, solsikkekjerner og nøtter i en bledner og bland sammen alt det tørre
2. Mos sammen egg, rømme og vann  med en stavmikser
3. Bland så sammen det tørre og våte og la det stå litt mens du river osten.
4. Rør så inn osten og form til boller. Jeg fikk 10 stk av denne porsjonen:-)
5. Stek og avkjøl på rist



Bakedag

Idag har jeg bakedag og har bl.annet laget rundstykker, brød og knekkebrød. Greit å ha noe å ta til på travle dager. Jeg er sykemeldt etter en operasjon forrige uke og kan ikke gjøre noe tungt arbeid, så da blir det baking og kokkelering:-) så seiler resten av rotet i huset sin egen sjø:-) Brødene er den samme som jeg alltid bruker sånt ca. oppskriften finner du  på bloggen. Rundstykkene er nye så de legger jeg ut en egen link på. De ble kjempegode. Så jeg føler som en skikkelig husmor idag:-) Skal teste ut noe nytt til middag og idag og blir det vellykket, ja da drysser det en ny oppskrift på dere:-) Ha en flotte dag.

 Knekkebrødene ble litt godt stekte, men de ble gode fordet om:-)

lørdag 1. oktober 2011

Lavkarbo og narkose

Dette er kun basert på egne erfaringer og ikke noe medisinsk vurdert av spesialister.
Det har vært skrevet endel om lavkarbo og dette med å være i ketose under operasjoner. Jeg skulle i narkose for en operasjon nå i uka og det var ikke en såkalt fasttrack/hurtig narkose, men en dyp narkose. Jeg forandret ikke noe særlig på mitt kosthold i forkant med tanke på lavkarbo. Jeg spiste kun et eple dagen før operasjonen og et eple dagen etter operasjonen, selve operasjonsdagen var jeg fastende og spiste ingenting, ellers så levde jeg normalt lavkarbo. Væsken jeg fikk som intrravanøs var kun saltvann, ikke at jeg hadde spurt spesifikt etter dette, men det var dette de ga sa de. Ok for meg det. Jeg våknet fort etter inngrepet, var raskt på bena og ikke var jeg kvalmen eller hadde andre bivirkninger av narkosen. Merket ikke forskjell på denne gang eller andre ganger da jeg har hatt narkose og ikke levd på lav karbo mat. Så om jeg må ha flere operasjoner en annen gang der det kreves narkose, så kommer jeg til å gjøre det samme igjen med kun å tilføre kroppen min litt mer karbohydrater fra frukt dagen før selve operasjonen. Dette fungerte iallefall bra for meg. Men er jo ikke noen fastit for at det vil fungere for alle. Men ville iallefall dele min erfaring med det å leve på LCHF og narkose.